Cursuri online, WebDesign, html, css, php, mysql, linux | Invata-Online.ro
IntroducereScrierea scripturilor PHP elementareTipuri de siruri si variabileVariabile si operatori PHPUtilizare formulare HTML cu PHP, $ GET si $ POSTVariabile de mediu si eroriConstante si tipuri de variabileInstructiuni conditionale if() elseInstructiuni conditionale switchInstructiuni repetitive for() si while()Utilizare matrice ArrayUtilizare Array (matrice) (2)Creare tabel HTML din ArrayUtilizarea functiilorVariabile si referinte in functiiData si Timpul in PHPLucrul cu siruri (1)Lucrul cu siruri (2)Expresii regulate, regexUtilizarea variabilelor cookieLucrul cu fisiere (1)Lucrul cu fisiere (2)Lucrul cu fisiere (3)Utilizarea cataloagelor (Directoare)Utilizarea de sesiuni PHPOptiuni pentru utilizarea caracterelor specialeNotiuni fundamentale despre bazele de date si SQL (1)Notiuni fundamentale despre bazele de date si SQL (2)Notiuni fundamentale despre bazele de date si SQL (3)PHP MySQL Introducere si Tipuri de DatePHP MySQL utilizare MySQLiPHP MySQL INSERT INTOPHP MySQL SELECT, ORDER BYSelect in doua tabele MySQLMySQL INNER JOIN, LEFT JOIN, RIGHT JOINPHP MySQL WHERE si LIKEPHP MySQL UPDATEPHP MySQL DELETEPHP PDO Introducere si Conectari la Baze de DatePHP PDO exec (INSERT, UPDATE, DELETE) MySQLPHP PDO Select, fetchPHP PDO prepare si executePHP PDO setAttribute si beginTransactionPHP Functii Anonime ClosuresTrimitere date la o adresa de e mailTrimitere e mail cu tag uri si atasamentCreare imagini cu PHPCreare PDF cu PHPCreare PDF cu PHP (2)Utilizare FTP cu PHPPHP OOP Clase si Obiecte, Metoda constructorPHP OOP metode Accesor si DestructorOOP Constante, Proprietati si Metode StaticePHP OOP Clase extinse si MostenireMetode magice get, set, call, toStringOOP Clase abstract si interfaceFunctii cu Parametri object si arrayInlantuire mai multe metode in PHP OOPPHP getElementById si getElementsByTagNameLucru cu atribute HTML in PHPDocumente XMLLucru cu XML DOMLucru cu XML SAXPHP XML SimpleXMLUtilizarea bazelor de date folosind PHPUtilizarea bazelor de date folosind PHP (2)Lucrul cu baze de date MySQL, seturi de rezultateFunctii pentru ArrayFunctii PHP matematiceFunctii pentru lucru cu functiiFunctii pentru siruri (strings)Functii pentru fisiere si directoareMySQL Alias si functiiFunctii utile pentru lucrul cu imaginiFunctii PHP clase si obiecte

Instructiuni conditionale switch

  • Invatati sa întelegeti si sa scrieti instructiunea switch si instructiunile conexe acesteia: break, default.

Scrierea instructiunilor switch, break si default

In cazul in care vrem sa comparam valoarea unei singure variabile cu o succesiune de valori, in locul instructiunii "if" putem folosi instructiunea switch:
De exemplu, sa presupunem ca valoarea variabilei $numar este l, 2 sau 3, reprezentând respectiv dimensiunile "mica", "medie" si "mare". Iata un mic script care afiseaza dimensiunile asociate valorilor variabilei $numar, folosind functia switch alaturi de break si default care vor fi explicate mai jos:

<?php
switch($numar) {
      case(1):
          echo "mic";
          break;
      case(2):
          echo "mediu";
          break;
      case(3):
          echo "mare";
          break;
      default:
          echo "Acesta nu este un cod valabil";
}
?>
- Actiunea unei instructiuni switch este determinata de valoarea unei expresii întregi, nu de valoarea unei expresii conditionale. Numele variabilei este dat între parantezele care urmeaza dupa cuvântul cheie switch. Acoladele delimiteaza o serie de instructiuni case si o instructiune default optionala, fiecare dintre instructiunile cuprinse între acolade putând avea instructiuni asociate.
Când este executata, instructiunea switch încearca sa stabileasca o identitate între valoarea variabilei sale si valoarea asociata unei instructiuni case. Se vor executa instructiunile asociate primei instructiuni "case" pentru care identitatea respectiva este valabila.
Daca valoarea variabilei din instructiunea switch nu corespunde nici uneia din valorile asociate instructiunilor case, se vor executa instructiunile asociate instructiunii default, daca exista o asemenea instructiune (ne este obligatorie).
Un procedeu de programare indicat consta în aceea ca fiecare instructiune case din cadrul unei instructiuni switch sa se încheie cu o instructiune break.
; Instructiunea break determina încheierea executiei instructiunii switch, sare peste "case-urile" ramase si se executa codurile care mai sunt (daca exista) dupa "switch". În absenta instructiunii "break", executia trece la urmatoarea instructiune "case" sau "default", fapt nedorit în majoritatea cazurilor.

• Nu este necesar sa folositi numere întregi consecutive în instructiunile case ale unei instructiuni switch. Daca preferati, puteti folosi numere întregi non-consecutive, numere cu virgula sau siruri. Valoarea de la "case" se poate adauga si fara paranteze, separata prin spatiu.
- Exemplu:
<?php
$site = 'discant';
switch($site) {
  case 1:
    echo 'php.net';
    break;
  case 'coursesweb':
    echo 'http://coursesweb.net';
    break;
  case 'discant':
    echo 'www.discant.ro';
    break;
  default: echo 'google.com';
}
?>

2. Operatorul ? :

Operatorul conditional ?:, denumit uneori "operator ternar" sau "operator întrebare-doua puncte", constituie o alta modalitate de a scrie decizii în PHP.
Acest operator formeaza o expresie care se poate folosi în multe contexte PHP. Iata sintaxa de utilizare a acestuia:

expresie-conditionala ? valoare-TRUE : valoare-FALSE
Observati cum semnul întrebarii este separat de caracterul doua puncte prin valoarea valoare-TRUE.
Operatorul conditional îsi evalueaza expresia conditionala. Daca expresia este evaluata la valoarea TRUE, operatorul conditional returneaza valoarea valoare-TRUE; în caz contrar, returneaza valoarea valoare-FALSE.
De exemplu, sa luam în considerare urmatoarea instructiune de atribuire, care foloseste un operator conditional:
$a = ($b > $c) ? 10  : 20;
Aceasta instructiune de atribuire compara valorile variabilelor $b si $c. Daca valoarea variabilei $b este mai mare decât aceea a variabilei $c (adica TRUE), atunci variabilei $a îi este atribuita valoarea 10; în caz contrar, variabilei respective îi este atribuita valoarea 20.


Webdesign by Discant Solutions