Să se scrie toate modurile în care poate fi descompus un număr natural nenul în sumă de cuburi a două numere naturale. Dacă nu există nici un mod de descompunere, să se scrie mesajul „Imposibil”. 25
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;
int main() {
int n;
cout << „Introduceti un numar: „;
cin >> n;
bool existaSolutie = false;
for (int i = 1; i <= n; i++) {
for (int j = i; j <= n; j++) {
int sumaCuburilor = pow(i, 3) + pow(j, 3);
if (sumaCuburilor == n) {
cout << n << ” = ” << i << „^3 + ” << j << „^3” << endl;
existaSolutie = true;
}
}
}
if (!existaSolutie) {
cout << „Imposibil” << endl;
}
return 0;
}
Pentru a găsi toate modurile în care poate fi descompus un număr natural nenul în sumă de cuburi a două numere naturale, vom itera prin toate perechile posibile de numere și vom verifica dacă suma cuburilor acestora este egală cu numărul dat.
În codul următor vom utiliza două structuri repetitive în mod imbricat: un for pentru a itera prin toate perechile de numere și un while pentru a verifica dacă suma cuburilor celor două numere este egală cu numărul dat.
Explicații:
- Inițializăm o variabilă booleană existaSolutie cu valoarea false, care ne va ajuta să determinăm dacă am găsit cel puțin o soluție sau nu.
- Iterăm prin toate perechile de numere folosind două structuri repetitive for, de la 1 la n, respectiv de la i la n. Aceste două numere sunt stocate în variabilele i și j.
- Calculăm suma cuburilor celor două numere și o stocăm în variabila sumaCuburilor.
- Verificăm dacă sumaCuburilor este egală cu numărul dat, n. Dacă da, afișăm soluția și setăm variabila existaSolutie pe true.
- După ce am terminat de iterat prin toate perechile de numere, verificăm dacă am găsit cel puțin o soluție. Dacă nu, afișăm mesajul „Imposibil”.
Exemplu de utilizare:
Introduceti un numar: 1729 1729 = 1^3 + 12^3 1729 = 9^3 + 10^3
Al doilea exemplu:
Introduceti un numar: 1234 Imposibil
Top of Form